BIBIOTIC - българският постбиотик от ново поколение
Назад до Хатори: Жезли на силата

Хатори: Жезли на силата

  1. Хатори: Жезли на силата
  2. Четвърто състояние на осъзнаването
  3. Школите на мистериите

Четвърто състояние на осъзнаването

Съществува и едно четвърто и последно разбиране на термина Жезли на силата, на което искаме да се спрем сега, и то е свързано с това, което би могло да се нарече "четвъртото състояние на осъзнаването". Но преди да обсъдим това четвърто състояния на осъзнаването, нека се спрем накратко на първите три състояния на осъзнаване в случай, че не сте запознати с тях.

Първото състояние на осъзнаване е вегетативното осъзнаване, което означава, че като човешко същество вие не съществувате като представа за себе си; съществува само тялото. Вижте бебето, когато се роди. Тялото притежава просто едно вътрешно осъзнаване за себе си и потребността да продължи да функционира. По подобен начин един човек, който е преживял масиран инфаркт и е изгубил всички функции във висшите центрове на мозъка, не запазва спомени за себе си, въпреки че тялото ще продължи да функционира, ако жизнените органи не са увредени и първичните структури на мозъка са непокътнати. И така, за първо ниво на осъзнаване говорим, когато тялото осъзнава себе си и продължава да функционира.

Второто състояние на осъзнаване е самосъзнанието, при което човек излиза от вегетативното състояние или от това, което бихте могли да наречете нисше животинско състояние, и се издига до себеосъзнаване или до съзнанието като част от матрицата на физическото, макар и отделено от нея. Във висшите състояния на такова осъзнаване, в това, което древните са наричали "свидетелят", човек наблюдава себе си, докато се осъзнава. Това осъзнаване е част от континуума на биологичното функциониране, но заедно с това е нещо отделно от него. И така, това самоосъзнаване е второто състояние или второто ниво на осъзнаването и то се развива, когато човек наблюдава своите емоции, своите подтици и импулси, своите инстинкти и мисли.

Третото състояние на осъзнаване е свързано с другите във външния свят. То включва осъзнаването на другите хора, на връзките с тях, на външния свят и на силите, от които човекът е част. Всъщност, да се носиш през различните сили и отношения се счита за част от нормалното човешко съществуване. Тъй като обществото и неговите закони се основават върху съзнателното зачитане на това трето ниво на осъзнаване и на съгласието, необходимо в рамките на това ниво на осъзнаване, то съставлява голяма част от житейската активност. Това е нивото, до което стигат повечето хора в своето развитие.

Съществува и четвърто състояние на осъзнаването обаче, което представлява прехода от индивидуалната в трансперсоналната сфера на съзнанието. Съществуват нива дори и над това, но те са толкова абстрактни, че за повечето хора са безполезни. Преходът към трансперсоналния опит е следващата еволюционна стъпка за човечеството. Нашето познание за четвъртото ниво на осъзнаването е, че то носи разбирането, че чрез вас живее и изразява себе си целият живот. Както се каза, то представлява движение от персоналното в трансперсоналното. То е движение от егоцентричното в универсалното или всеобщото. То е движение, при което осъзнаването на отделния индивид се променя и той разбира много ясно, че животът се проявява в безброй форми. Животът проявява себе си в тропическите гори, в океаните, в шимпанзетата, в кучетата, в златната рибка, в амебата, в делфините и китовете и в най-мъничкото семенце, което се носи от вятъра. Осъзнаването се изразява и в обхваналото ви дълбоко разбиране като човек, че това, което ви прави човек, макар и свещено, не е по-важно от всяка друга форма, чрез която животът изразява себе си. И така, това четвърто ниво на осъзнаване е дълбокият духовен контекст, в който се разгръща ролята на човешкия живот, като преживяването от страна на човека на самия себе си, на света и на живота е претърпяло забележителна и безвъзвратна промяна.

Голяма част от вътрешните учения на Школите на мистериите и познанието на посветените било предназначено за осъществяване на този преход към четвъртото ниво на осъзнаването. Това четвърто ниво се активизира от най-различни неща. Може да бъде задействано от алтруистичното служене на другите. Може да се задейства чрез сърцето, чрез емоцията на любовта и връзките с другите хора. Може да бъде задействано чрез разбиране на свещените елементи или да бъде предизвикано чрез издигането на Ка. Има много възможности, но възможността, която пронизва всички останали, е енергийният поток в централната колона, праничната тръба, за която стана дума по-рано.

По-специално, когато човек влезе в четвъртото ниво на осъзнаването, праничната тръба се активизира много силно, въпреки че той би могъл да съзнава, но може и да не съзнава това в зависимост от своята чувствителност. Това, което се случва по същество обаче, е, че във вашето тяло се срещат небето и земята. Небесните, божествените сили, които наистина притежават своя реалност под формата на елементарни частици, действително се спускат по праничната тръба, влизат през върха на главата и стигат до сърцето. От своя страна, земните сили и енергии се издигат по тръбата нагоре, за да влязат в сърцето, където се срещат с небесните сили. Небесните сили могат да се срещнат освен това и във всеки от вихрите или чакрите на тялото. Така, когато човек влезе в четвъртото ниво на осъзнаване, тази пранична тръба става нещо изключително важно.

По същество това, което се случва на четвъртото ниво, е, че вместо да се задействат отделните жезли във връзката им с различните центрове, се задейства целият жезъл или пранична тръба. Когато праничната тръба започне да вибрира с пранична интензивност, от индивидуален човек индивидът се превръща в трансперсонален човек, чрез което влиза в универсалния живот. Тук се отварят световете на вътрешните измерения, разкривайки се пред човека, и той започва да живее един абсолютно различен живот. Когато погледнете такъв човек отвън, е напълно възможно да не забележите абсолютно нищо различно в сравнение с останалите хора, но отвътре той притежава една съвсем различна реалност. Това беше разбирането на термина Жезли на силата, което искахме да ви предадем, защото то е нещо, което определено е отворено като еволюционна стъпка пред всеки. Просто въпрос на избор и на намерение е дали ще стъпите на този път, или не.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...