Назад до Хатори: Жезли на силата

Хатори: Жезли на силата

  1. Хатори: Жезли на силата
  2. Четвърто състояние на осъзнаването
  3. Школите на мистериите

Школите на мистериите

Вирджиния: Да, това дава отговор на въпроса, благодаря. А сега за механичните жезли, металните, които се използвали едно време в Школите на мистериите в Египет, те остарели ли са днес за нас? Не трябва ли ние, както самите вие вече отбелязахте в този материал, да погледнем към собствените си вътрешни ресурси и да не се ангажираме с външни източници? Или не съм разбрала правилно посланието? С други думи, трябва ли днес да използваме тези метални Жезли на силата, или да се заемем с практическите упражнения, които вие ни дадохте? Или съществува някакво тяхно съчетание?

Хаторите: Използването на вътрешната и външната технология е идеалният метод за постигане на равновесие. Днес хората се увличат по разни външни приспособления и технологии и мнозина вярват, че външната технология ще ги отведе в състоянията на по-висше съзнание, без да е необходимо да се извършва каквато и да е вътрешна работа. Това, разбира се, е заблуда, защото вътрешното е това, което в действителност създава движението. Жезлите били просто помощно средство, така да се каже. Действителното движение на жизнената сила нагоре по гръбначния стълб се предизвиквало от вътрешното намерение, концентрацията на вниманието и волята на посветения. Ролята на жезъла била да примами внимателно енергията за това движение.

В настоящия момент от еволюцията на човека използването на звука, независимо дали е създаден чрез жезли, или с помощта на електрически средства, може наистина да е от помощ. Но вътрешният фокус на съзнанието е това, което наистина довежда до движение на енергията. Следователно, макар и да е вярно, че външната технология би могла да е от полза, основната част от потока се осъществява благодарение на вътрешното осъзнаване и майсторство. Нашите усилия, нашето разбиране и убеждението ни относно този въпрос е, че ако човек овладее своите вътрешни фини сфери, тогава той притежава индивидуално майсторство и външните технологии изобщо не са му необходими. Според нашето учение вашето индивидуално вътрешно майсторство е идеалното средство за развитието ви.

Вирджиния: Разбрах. Можете ли да ни кажете приблизително колко от посветените в египетските Школи на мистериите са постигнали това, което ние наричаме майсторство на издигането, използвайки този фокус на вътрешното развитие? А после и някакво сравнение с това колко хора на планетата днес постигат своето вътрешно майсторство, така че да имаме представа как ние се справяме в сравнение с миналото, с египетския период в частност?

Хаторите: Значи искаш процента от броя на посветените?

Вирджиния: Да, нещо за това колко хора са постигнали своето майсторство, което предполагам не е било лесно в онези времена!

Хаторите: Майсторството не е лесно в никое време (...казано с хумор...). Добре, преди всичко не притежаваме акашовите записи на всички души, преминали през различните процеси на инициация по целия свят, защото се занимавахме с Школите на мистериите в една конкретна област. Можем обаче да говорим за Египет по времето, когато египетските Школи на мистериите физически вече не съществуват, време, когато по-голямата част от външното учение е приключена. Трябва да признаем обаче, че някои от Школите на мистериите продължили да съществуват, въпреки че не били така достъпни и в тях постъпвали все по-малко и по-малко хора. Вероятно по-малко от десет процента от посветените постигали майсторство, ако разгледаме майсторството като точката, където човек е в състояние да използва своето съзнание, за да се издигне до най-висшите нива на съществуване.

Вирджиния: Десет процента от групата, която е започнала?

Хаторите: Да.

Вирджиния: А какъв процент от общия брой на населението са били посветените? Една съвсем малка част от него?

Хаторите: О, много малка. По-малко от един процент от цялото население. Искаме да кажем, че от общия брой на населението по-малко от един процент са пожелали да бъдат инициирани. Имало и такива, които изпълнявали външните роли на жреци и жрици, ако разбирате за какво става дума, но тези, които наистина избрали да бъдат посветени и да поемат по пътя на осъществяването на душата, били по-малко от един процент от населението. От тези посветени по-малко от десет процента достигали до най-висшето ниво на това, което се преподавало в Школите на мистериите. Това обаче не означава, че останалите 90 процента от инициираните са се проваляли, защото майсторството е нещо, което се простира през всички прераждания! Това е едно от погрешните разбирания, които хората днес може би споделят относно майсторството.

Не е вярно, че ако не "го направиш" в този живот, си претърпял по някакъв начин неуспех. Според нас това е абсолютно нелепо убеждение, защото този живот е само една материализация във времето и пространството и представлява проявление Нако Ку, душата. В действителност всяко следващо прераждане представлява още едно проявление на вашата душа. Това е като израстването на листенцата на цветето. Когато листенцата са достатъчно силни и са достигнали своята зрелост, цветът се отваря и достига заключителното си осъществяване, така да се каже. Но процесът за достигането до този момент е майсторството. Затова не сме напълно прецизни, когато казваме, че 90 процента от посветените не са постигали успех, защото според нашето разбиране те са били в процес на постигане на майсторството. Просто при разгръщането на нещата във времето в даденото прераждане не са достигнали това заключително осъществяване, към което Школите на мистериите ги водели. Но по-късно много от тях постигнали майсторството в други свои прераждания след Египет.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...