BIBIOTIC - българският постбиотик от ново поколение
Назад до Хатори: Свещените елементи

Хатори: Свещените елементи

  1. Хатори: Свещените елементи
  2. За отдръпването на съзнанието
  3. За елементите и древните култури
  4. За елементите и циклите

За елементите и древните култури

Вирджиния: Мисля, че вашите коментари изясниха моделите, по които някои от нас може да са потърсили светилището на покоя и мира. По-рано говорихте за значението на четирите свещени елемента. Можете ли да кажете защо идеята за четирите свещени елемента би могла да се стори на някои хора като връщане към примитивността и как да се опровергае тази идея, ако това се налага?

Хаторите: В известен смисъл тя е връщане към примитивното, но в примитивното няма нищо лошо. Примитивното е коренът, от който е израснало съзнанието, а човешкото съзнание се е откъснало до такава степен от своите корени, че вие лесно можете да опустошите собствената си планета. Затова ви препоръчваме да осъзнаете в по-голяма степен своята биологична вкорененост и връзката си с останалите форми на живот на тази планета.

Фундаменталното разбиране в редица примитивни или туземни култури е, че природният свят е "жив", в смисъл на съзнаващ. Ето защо описването на този живот като по-дълбокото архетипно ниво на четирите елемента на земята, огъня, водата и въздуха (пространството) може да бъде полезно понятие, тъй като тези елементи наистина съществуват на финото енергийно ниво на съзнанието! Те са като архетипи за химическите елементи от вашата Периодична таблица.

Не казваме, че елементите от Периодичната таблица са безполезни. Те дават описание на физическите елементи в това измерение. Това, което заявяваме, е, че във фината сфера, която се съдържа в това трето измерение, съществуват архетипни сфери, в които четирите елемента са "живи". На съвременния човек тази идея се струва доста странна, но в нея се съдържа много дълбока истина.

Природният свят се състои от редица взаимно-свързани полета от енергия. Тези полета са съзнателни, в смисъл че реагират разумно на промените в тях и около тях. По този начин например на химическо ниво мъглата може да се разгледа просто като водна пара, но това е само един от нейните аспекти. Някои видове мъгли в действителност представляват съзнателни ефирни същества и ако човек знае как, може да общува с тях. Това общуване, между другото, се осъществява чрез чувството, а не чрез езика.

Вирджиния: Може ли да се използва думата "основен" или нещо, което звучи по-съвременно, вместо думата "примитивен", която означава нещо, което не е толкова желано?

Хаторите: Да. Може да се използва и друг термин. Помнете обаче, че когато станете толкова сложни като култура, като цивилизация, когато натрупате едно върху друго безброй сложни нива, безброй абстракции, вие сте отишли толкова далеч в мисловната сфера, че вече не сте свързани с биологичната реалност на своето съществуване. Това, което твърдим, е, че биологичното, а не мисловното ниво на вашето съществуване е основният корен, чрез който се разгръща и изразява съзнанието в тази сфера. И биологичното е примитивното, базисното.

Може би ще е от полза да припомним биологичното преживяване от раждането като една метафора. Спомнете си, че човешкият зародиш е в тялото на жената и този зародиш съдържа в себе си потенциала на физическия човек. Ако се върнете назад, чак до яйцеклетката, и погледнете генетичната информация, съдържаща се в кодовете на ДНК, ще видите това, което ние бихме нарекли финото ниво на биологията. Това ниво е много основно, първично и съществено, нали?

Ако отидете още по-натам, в още по-фината атомна матрица, и още по-навътре, на едно още по-фино ниво, стигате до сферата на чистото съзнание – защото съзнанието и материята са едно и също нещо. Те са просто вибрации с различна честота. В съзнанието, точно преди това начално ниво на атомната структура, се съдържа матрица на генетиката, на потенциала на бъдещия човек. Ето това е архетипното царство, за което говорихме по-рано. В това архетипно царство се съдържат мощните енергии, които се превръщат в атомните сили, известни на вашите физици.

Рейтинг:

Отзиви

explorer
някой някъде някога може ли и иска ли да обясни връзката между втечнения природен газ и мозъка
Виж още отзиви
Коментирай
loading...