Назад до Хатори: Човекът като енергийна система

Хатори: Човекът като енергийна система

  1. Хатори: Човекът като енергийна система
  2. Упражнение за себеовладяване
  3. Укрепване на Ка
  4. Въпроси за издигането на Ка

Укрепване на Ка

Посочихме, че има неща, на които бихме искали да се спрем от позицията на нашето познание, които подобряват и укрепват Ка, както и такива, които я отслабват. И ако искате да предприемете това пътуване нагоре, се налага да направите Ка колкото е възможно по-силна. Съществуват много ясни указания и естествено, ако вие изберете да не ги следвате, няма нищо лошо. Никой няма да ви съди. Всичко е въпрос на свободна воля и личен избор. Но ако желаете да започнете да се издигате по възходящата спирала през различните нива на собственото си същество, трябва да усилите своята Ка и освен това да разберете, че съществуват начини, по които можете да си навредите.

Ако например имате ведро и го напълните с вода от някой извор, а целта ви е да отнесете водата до градината и да полеете растенията, няма да пробивате дупки по дъното на ведрото и след това да се опитвате да носите водата до градината, нали? Не, защото докато стигнете, водата ще е изтекла. Пропилели сте и. усилията си. Същото важи и за нашия случай. Това са  само първите стъпки. Има още доста стъпки от по-напредналите нива, но тези първи стъпки ще ви поставят по пътя на развиването на вашата жизнена сила. Не ви казваме да правите или да не правите каквото и да е! Искаме да бъдем съвсем ясни за това, че вие притежавате свободна воля и носите пълна отговорност за собствения си избор. Просто ви казваме, че от гледна точка на нашия опит в този процес, а ние сме преминали през него, има неща, които ще улеснят или ще затруднят способността ви да се издигате по различните нива на вашето същество. Има дори неща, които ще повредят Ка, и нашето желание е да разберете кои са тези неща и какво представляват те, за да можете да вземете разумно решение относно своите действия и поведение.

Сексуалната енергия

Първото нещо, на което ще се спрем, е свързано с жизнената сила, която изразявате сексуално. Сексуалната енергия представлява в действителност проявление на Ка посредством най-долните центрове - от гледна точка на тяхното пространствено разположение, а не от гледна точка на тяхната стойност и ценност, което означава, че това се изразява посредством половите органи като продължаване на рода или като сексуално блаженство. При изграждането на Ка обаче целта е да издигнете тази енергия с помощта на методи, които ще ви позволят да изживеете сексуално блаженство и екстаз, без да изчерпвате жизнената сила.

Древните техники за издигането на тази енергия могат да се срещнат в книгите по даоистка йога, тантристка йога и кундалини йога, затова няма да се спираме на тях. Ще кажем, че при използването на нашите методи, които са се превърнали в основата на египетската алхимия, вие буквално издигате жизнената сила към по-високите центрове, отвеждайки тази сила в цялото тяло. Ако позволите на праничната жизнена сила да изрази себе си единствено като освобождаване на сексуални секрети и енергия, тогава прана се освобождава през тези долни центрове, не се издига и няма да окаже дълготраен положителен ефект върху Ка.

Ако давате прекалено често израз на своята сексуалност чрез полови актове, без да съхранявате сексуалната енергия, така че тя да може да циркулира нагоре по тялото, вие в действителност изтощавате Ка. Това на свой ред ще изтощи органите на физическото тяло, ще отслаби имунната система и ще доведе и до други видове намаляване на енергията във вас като енергийна система. Нека бъде съвсем ясно обаче: не казваме, че трябва да се лишите от сексуалното удоволствие. Има методи, създадени от даоистките мъдреци и тантристките йоги, които ви позволяват да изживеете дълбоки състояния на сексуално блаженство и екстаз, без да изтощавате Ка. В действителност тези практики укрепват вашата жизнена сила и издигат съзнанието ви. Предлагаме ви да се запознаете с тези методи и да ги изпробвате.

Храна и течности

Друго от нещата, които оказват въздействие върху Ка, е храната, която консумирате, и течностите, които пиете - защото жизнената сила се получава от различни източници. Общо взето хората са склонни да се вълнуват твърде силно, когато някой им каже какво да правят или да не правят от гледна точка на техните навици на хранене, защото са твърде привързани към храната. Така че тук ще ви дадем най-общи указания, оставяйки ви да изберете сами своя път.

Най-общо казано, консумирането на "жива" храна подпомага процеса на изграждането на Ка, но трябва да го правите балансирано. Ако все още не сте консумирали жива храна, което означава плодове и зеленчуци, които не са готвени, както и покълнали зърнени храни, започнете промяната на хранителния режим постепенно. Добавете жива храна към своята диета по начин, който ви позволява да се чувствате добре. Прибавянето на прекалено голямо количество жива храна без съответната подготовка (т. е. без да дадете възможност на тялото да се приспособи към по-високото съдържание на ензими) може да доведе до криза на дезинтоксикацията. Както с всички останали неща, необходима е умереност. Вслушвайте се внимателно в тялото си, а не в своите капризи и прищевки. Тялото ще ви каже от какво се нуждае и какво е най-добро за него.

Изглежда парадоксално, но когато достигнете до определено ниво на съзнанието, ще можете да се храните с всичко, без това да има отрицателен ефект върху вас. В крайна сметка храната има твърде малко общо с духовната еволюция. Нашият съвет обаче се отнася за обикновения човек, който иска да укрепи своята Ка. Повечето хора ще почувстват увеличаване на своята жизненост, ако започнат да прибавят към това, което консумират, и жива храна. Общият принцип е, че жизнената сила се увеличава само благодарение на други жизнени сили. Вашите "бързи храни" са мъртви. А онези продукти, които наричате "полуфабрикати", обикновено изтощават Ка, защото за преработката на тези "мъртви" хранителни субстанции са необходими твърде много хранителни ензими. Вижте, един от основните разходи за праничния огън, за праничното тяло, е храносмилателният процес.

За смилането на храната и особено на месото е необходимо голямо количество прана. Това, което става, е, че прана се спуска от по-бързо вибриращото поле на Ка и се насочва към храносмилателния процес на физическото тяло с неговата система от жлези с външна и вътрешна секреция, изискваща производството и секрецията на голямо количество храносмилателни ензими. Това представлява разход на енергия. Затова, когато внимавате с какво се храните и поемате възможно най-чистата храна, вие ще усилите Ка. Чистата вода е толкова важна, колкото и упражненията. Заедно с това бъдете колкото е възможно по-често сред природата, дишайте свеж въздух, който не е замърсен, и се излагайте безопасно на въздействието на слънчевите лъчи, особено що се отнася до очите. Това означава да носите слънчеви очила колкото е възможно по-малко, освен ако слънцето не е толкова силно и ярко, че наистина да се налага защита на очите. Това са само няколко съвсем прости предложения, които да имате предвид, стига да желаете. По никакъв начин не ви даваме лекарски съвети, нито ви съветваме да правите опасни експерименти.

Когато започнете да формирате Ка, праничната сила, и задържите в себе си намерението да издигнете своето съзнание, ще установите, че започвате да имате различни интуитивни прозрения и разбирания, които са с голяма стойност. Това се нарича "гносис". Гносис означава познание и идва като чувство, като внезапно "знаене". Гносис освен това представлява усъвършенстване на вашата емоционална природа, която се развива напълно естествено, когато Ка бъде укрепена, и която осигурява по-дълбока връзка с душата.

Рейтинг:

Отзиви

Благодаря за познанието което ни давате...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...