Назад до Хатори: Звукът като ключ

Хатори: Звукът като ключ

  1. Хатори: Звукът като ключ
  2. Упражнение за звука на емоциите
  3. Упражнение за промяна на съзнанието чрез звук
  4. Съвети за откриването на звука на емоциите
  5. Звуковия подпис
  6. Звуковия резонанс
  7. Древните култури и звука

Упражнение за промяна на съзнанието чрез звук

Второто ниво на този материал, който искаме да обсъдим, се отнася до звука като средство да се задействат или да се достигнат специфични състояния на съзнанието. От енергийна гледна точка всяко състояние на съзнанието притежава собствен енергиен подпис, включително вибрационни подписи в рамките на различните фини тела и на техните отношения едно с друго. След това, когато човек премине през различните състояния на осъзнаване, независимо дали будно, сънно, или т. нар. състояния на свръхсъзнание (т. е. духовни състояния, като самадхи и други медитативни състояния), също има специфични звукови или вибрационни подписи. Възможно е да се използва звукът, за да се достигне до тези различни състояния на съзнанието. Това е древна наука, чиито корени могат да се проследят до различни традиции на вашата планета, които са използвали прецизни звуци (наричани понякога мантри) като ключове за отключването на специфични нива на осъзнаване и съзнание.

Понеже звукът е древна наука, принадлежаща на най-различни културни традиции и епохи, ние няма да се спираме върху неговата твърде обширна и сложна природа. Можем обаче да дадем някои прости предложения за използването на звука за достигане до различни състояния на съзнанието, защото техниката е подобна на тази, която се използва за изчистването на емоцията.

Упражнение за промяна на съзнанието чрез звук

Спрете се за миг точно сега и почувствайте едно дълбоко усещане за покой (...пауза...). Просто позволете на самите себе си да издадете онзи звук, какъвто и да е той, който най-добре изразява чувството на покой за вас.

Какъв звук се получи? А сега повторете този звук и го запомнете, за да го използвате и в бъдеще. При стрес можете просто да произнасяте същия този звук на покой и отново да прехвърлите съзнанието си върху покоя. Всеки път, когато в своето ежедневие изпитате някакви благоприятни състояния на осъзнаване, които според вас са особено полезни, позволете на своето осъзнаване да влезе в усещането за това състояние на съзнание и по-специално в чувството за това състояние, и позволете от това състояние да възникне звук или поредица от звуци. Вслушайте се в звуците, които произнасяте. Звуците, които произнасяте от това състояние на осъзнаването, ще бъдат отражение на самия звуков подпис. Това ще ви позволи да достигнете отново до това състояние всеки път, когато пожелаете.

По-нататък има два елемента, които ще ви позволят да достигнете до специфични състояния на осъзнаване, и те представляват комбинация от чувството за това състояние и от неговия звуков подпис. Ако сте медитирали и сте достигнали до дълбоко състояние на вътрешен мир и покой, в този момент можете да пожелаете осъзнаването да обхване това чувство и след това да позволите чрез гласа ви да бъде възпроизведен звук или серия от звуци. Слушайки звука, който произнасяте, и едновременно с това осъзнавайки чувството, вие си осигурявате мощно средство за затвърждаване на тези преживявания, като по този начин можете да се върнете към тях винаги, когато пожелаете. Двете заедно са извънредно мощни, защото всички чувства също притежават своя звуков подпис и вие просто осъзнавате двата елемента на едно съществено, фундаментално отношение.

Всяко специфично, положително състояние на съзнанието, преживяно от вас в миналото, което вкарате в настоящия момент, ви зарежда с удивителна енергия. Следователно, ако по време на първоначалното преживяване успеете да включите осъзнаването на емоционалната реакция вътре в себе си плюс звуковия подпис на това състояние, в такъв случай можете да възстановите това състояние на съзнанието просто като го почувствате и като възпроизведете звуците. Това е една много лесна техника и подобно на първата работи изключително добре. Това, от което тази активност се нуждае обаче, е схващане на себе си и овладяване на себе си като сложно поле от резонанси и вибрации, които изразяват себе си под формата на чувства, емоции и звук. Установяването и изразяването на подходящата комбинация за желания от вас ефект или за резултата, който искате да изследвате и да изпитате, е стъпка нагоре към разширеното съзнание.

Третият начин, по който звукът може да бъде ценен ключ за съзнанието, е свързан със способността на звука или вибрацията да въздейства върху физическите процеси, и особено върху физическите процеси вътре в тялото, за целите на лечението. Чрез звуците, произнасяни в отговор на намерението, което задържате в съзнанието си, е възможно да въздействате върху физическите процеси в своето тяло или в тялото на друг човек.

Звуковата вибрация може наистина да повлияе върху резонантните полета вътре в междуклетъчните полета, спускайки се чак до нивата на генетиката и дори до нивото на атомите и на елементарните частици. Ключът е правилното използване на намерението, осъзнаването и звука. Това е триадата, която ще ви позволи да започнете наистина да въздействате върху физическата материя с посредничеството на съзнанието, изразяващо себе си с помощта на звука. Това е доста обширна сфера, а тук няма достатъчно място, за да се спираме подробно на нея. Но е възможно да започнете да работите в тази област с това, което вече сме ви дали. Докато изследвате тази област, ще получите нови прозрения.

Много е важно да ви напомним, че цялата материя, независимо от формата, която приема, е вибрационна по своята същност. Следователно чрез използването на правилните вибрации е възможно да се накара дадена специфична материална форма да започне да резонира или да вибрира в отговор на тези вибрации. Използвайки съзнанието, намерението и звука на своя глас, е възможно да се упражни въздействие върху всяко от нивата на проявената материя. Това е едно от вашите права по рождение, въпреки че неговото овладяване не може да стане, докато не разширите достатъчно своето осъзнаване, за да създадете такива ясни, силни намерения, че звуците, които позволявате да възникват, да са достатъчно прецизни. Когато тези вибрации се обединят, разполагате с мощна сила, която може буквално да промени физическите състояния на всяко ниво, колкото и невероятно да се струва това на някои хора. Нашето желание е да насърчим всички хора да разберат и да включат в своето ежедневие тези основни качества на звуковата практика и лечение.

Рейтинг:

Отзиви

Анонимен
Най-добро въздействие оказва пеенето. Учителя е посочил този метод и аз съм го изпитала.Отлични резултати!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...