Назад до Хатори: Настройване към промените

Хатори: Настройване към промените

  1. Хатори: Настройване към промените
  2. Упражнение за устойчивост
  3. За новия ред след хаоса

Упражнение за устойчивост

Част А

В това упражнение си представете тръба от светлина, един енергиен проводник, опънат по средата на тялото и простиращ се надолу до центъра на Земята. Това е мястото, в което, така да се каже, сте включени. Сега си представете, че тази тръба от светлина се издига над главата ви, достигайки до такава височина, до каквато можете да достигнете в настоящия момент. (Някои от вас ще усетят, че праничната тръба се издига съвсем малко над главата им, а други могат да почувстват, че тя достига до други измерения на Вселената. Не е важно как и колко далеч над главата ви ще се издигне тя. Разстоянието ще съответства на настоящите ви възможности.) След като изпълните това, преместете своето осъзнаване в сърдечния център и започнете да дишате с осъзнаване, съсредоточено в сърцето. Когато се концентрирате върху сърцето, си представете и почувствайте как отгоре се спуска небесна енергия, отдолу се издига земна енергия и те се срещат в сърцето.

Да, нека тези енергии се влеят в сърцето отгоре... и отдолу, захранвайки непрекъснато сърцето с един комбиниран поток, независимо дали вдишвате, или издишвате, независимо дали задържате дишането,  или не. Просто усетете непрекъснатия поток от прана, който се движи надолу и нагоре. Целта на упражнението е да се сдобиете с ясното усещане за този поток от енергия, от прана, спускащ се отгоре и издигащ се отдолу. Моля, направете пауза и отделете около минута, за да усетите много ясно този поток от прана. Това е първата част на упражнението.

Част Б

Втората част на упражнението се изпълнява по същия начин, но се добавя още една стъпка. Заедно с осъзнаването в сърцето и с потока от прана, спускащ се от небето и издигащ се от Земята, насочете своето осъзнаване върху дишането. Сега, моля, отбележете вдишването, издишването, а също и паузата между тях. Когато започнете да осъзнавате своето дишане, осъзнавайте и потока от прана, спускащ се в сърцето ви отгоре, както и този, който влиза в него отдолу. Обърнете внимание, че независимо дали дишате, или не, потокът от прана е постоянен и непрекъснат. Докато усещате този непрекъснат поток от прана в сърцето, отново се настройте към ритъма на своето вдишване и издишване, така че да получите усещането за два отделни потока. Забележете потока от въздух, който спира и се движи, както и потока от прана в праничната тръба, който е постоянен и не спира. Правете това около минута, добивайки ясното усещане за ритъма на дишането, както и ясното усещане за непрекъснатия поток от прана, изливащ се от праничната тръба в сърцето.

След като сте овладели тази част от упражнението и сте добили ясно усещане за непрекъснатия поток от прана в сърцето, идващ отгоре и отдолу, като едновременно с това наблюдавате и своето дишане, спрете за миг, за да наблюдавате изживяването или усещането за двете жизненоважни функции - ритъма на дишането, от една страна, и непрекъснатия поток от прана в праничната тръба, от друга. Това постижение ви осигурява възможността да добавите и третата част на упражнението, която използва постоянния поток на прана, докато вие преминавате през три различни модела на дишане.

Единият модел се състои от много бързо дишане, другият представлява много плитко дишане, а третият изисква просто да задържите дъха. Може би не сте го знаели, но това са трите основни дихателни модела, по които дишате, когато преминавате през различните емоции. Когато овладеете задържането на един постоянен поток от прана, така че той да остава незасегнат от трите модела на дишане, вие вече сте се придвижили към по-голяма емоционална стабилност.

Част В

Свалете потока от прана над главата в сърцето, а след това издигнете този от Земята в сърцето, докато дишате много бързо. След това започнете да дишате бавно. След това спрете да дишате, като задържите дъха. И при трите модела на дишане запазвайте своето ясно усещане за непрекъснатия поток от прана, независимо в коя фаза се намира вашето дишане. Сега се върнете към нормалното си дишане. Отново отделете около минута или две, за да изпълните посочените три фази на дишане. Докато работите с това упражнение, ще забележите, че прана може да тече свободно, независимо в кой дихателен модел се намирате. Това ще ви позволи да станете по-устойчиви и стабилни, независимо от дихателния модел или емоционалното състояние, в което се намирате.

Чувствайте се свободни да спрете четенето и да се заемете с упражняването на това трифазно дишане, докато го усвоите. Тези три стъпки са тренировъчното ви игрище за справяне с неочаквани обстоятелства и емоционални вълнения, където и да възникнат те! Щом почувствате, че сте овладели добре тези три фази, може да добавите още една, много важна стъпка. Четвъртата част на упражнението ще ви покаже как да пренасяте вниманието си в праничната тръба и да я заземявате в Земята за миг!

Част Г

Това, което всъщност правите, е да преместите незабавно своето осъзнаване в праничната тръба на тялото и с помощта на въображението да я удължите надолу до самия център на Земята. Докато го правите, ще почувствате, че нещо тегли енергията, сякаш е някаква котва, защото това наистина е котва. След това оставете прана да тече. Много е важно да разберете, че като позволявате на прана над главата просто да се спуска в сърцето, а на прана от Земята да се издига до него, и с намерението тя да бъде дълбоко вкоренена в Земята, вие заземяват праничната тръба в самото ядро на Земята. Не е необходимо да правите нищо друго. Вие не го причинявате. Вие му позволявате да стане. Прана потича незабавно в съответствие с вашето намерение. Тук намерението е от изключително важно значение. Намерението да държите праничната тръба закотвена в ядрото на Земята и да позволите на енергиите на Земята да се издигнат нагоре, докато в същото време небесните енергии се спускат в сърцето, стабилизира вашите емоции. Отново ви препоръчваме да изпълнявате това упражнение минута или две при всяко занимание.


Моля, спрете да четете и опитайте упражнението сега, запознавайки се, ако е необходимо, отново с нашите инструкции (...пауза...).

Как беше вашето упражнение? Почувствахте ли закотвянето? Най-умното, което можете да направите, е да практикувате редовно тези упражнения, докато не ги овладеете до такава степен, че да сте в състояние да пренасяте своето осъзнаване в праничната тръба по команда. Когато можете да я заземявате в ядрото на Земята и да позволявате на двата потока на прана да се срещат в сърцето ви, става възможно овладяването на емоциите! Като позволите на праничния поток да бъде непрекъснат и постоянен, без значение какъв дихателен или емоционален модел ви владее в даден момент, вие придобивате контрол върху своите емоции.

Така че практикувайте тази техника във всяка ситуация, в която животът ви поставя. Използвайте я в ситуации, които преди това може би са ви разстройвали или ядосвали, в ситуации, които може би са отключвали във вас тъга и скръб, ситуации, които са пораждали във вас страх. Да, практикувайте тази техника и ще създадете удивително усещане за стабилност и заземеност, каквото може би никога до този момент не сте познавали. От това място на сила имате възможност да избирате много повече начини за реагиране на различните ситуации, защото няма да бъдете командвани от емоциите както в миналото.

Тук може би ще е от полза да дадем един пример за практическото приложение на упражнението. Ако имате проблем в дадена област, на дадено ниво на преживявания, в такъв случай един от начините за решаването на този проблем е да се заемете с него на това ниво, на което той съществува. Друг вариант обаче е или да се спуснете под нивото на проблема, или да се изкачите на нивото над проблема, така че да не се заемате с него директно. По-скоро се занимавате с проблема, отивайки на нивата над и под него, които не са засегнати. Точно това правите чрез тази техника, когато се свързвате с небесната сфера с по-висока честота на трептене. По същия начин свързването със земните енергии на Земята, които са слабо свързани с човешки проблеми, позволява на двата потока от енергия да влязат в праничната тръба, която е техният естествен поток. Не правите нищо, което вече да не се е случвало. Това, което правите, е да разширите съзнанието си, за да включи този енергиен канал или пранична тръба.

Като осъзнавате енергийната сърцевина, която се простира в тялото ви, правите възможно стабилизирането на своите фини тела, стабилизирането на магнитните и електромагнитните си полета, както и стабилизирането на емоционалното тяло, и се оказва, че реагирате на различните ситуации от състояние на равновесие. За някои от вас, които усещат, че често биват заливани от хаотични емоции, това ще бъде забележителна промяна. Моля, обърнете внимание, че овладяването на емоционалното тяло не е равнозначно на потискането на емоциите. Целта е да чувствате емоциите дълбоко и пълно, по балансиран и цялостен начин. Потискането (отхвърлянето) на чувствата и на емоциите няма да ви е от полза.

За онези от вас, които вече се чувстват донякъде емоционално стабилни и в своето ежедневие обикновено остават незасегнати от силните отрицателни емоции, това също е много добра за усвояване техника, защото с вашата планета се осъществяват огромни скрити промени, а пък и това, което се случва на едно място в света, оказва влияние върху енергетиката на някое друго място. Ние виждаме света като едно взаимосвързано съзнание, като взаимосвързана енергийна мрежа. Следователно това, което се случва в Босна, ще окаже влияние енергийно на това, което се случва в Ню Йорк. Това, което става в Ню Йорк, ще повлияе на случващото се в Мексико, Африка и т. н. Където и да настъпи някакво събитие от огромен енергиен мащаб, като например смъртта на много хора вследствие от катаклизми, войни или геноцид, възниква електромагнитно смущение, което се разпространява по цялата мрежа.

Ако вие успеете да уравновесите себе си с помощта на този метод на свързване с праничната тръба и осигуряване на възможност на праничния поток да бъде непрекъснат и постоянен, тогава ще можете да стабилизирате себе си в ситуации, които иначе биха могли да ви извадят от равновесие, от центъра ви, така да се каже. Разбираме, че бяхме твърде настоятелни за тези упражнения, и се надяваме, че вече сте наясно с огромното им значение. Те представляват безценни средства, лесни и ефикасни. И все пак, за да овладеете процеса, трябва да го упражнявате. Упражненията трябва да се практикуват редовно, докато не се убедите, без капка от съмнение, че сте ги овладели!

Относително малък брой хора, живеещи в технологично развитите страни, са усвоили достатъчно добре различни йогистки техники и други медитативни практики, за да твърдят, че техните емоционални полета остават устойчиви и балансирани при враждебни и неблагоприятни обстоятелства, поради което ви предоставяме тази информация. Вярваме, че тези упражнения осигуряват бърз и безопасен метод, с чиято помощ хората да развият по-голямо осъзнаване в своето ежедневие. Моля ви, опитайте ги, всеотдайно и упорито, докато не се уверите, че те действат за вас като енергийна реалност.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Сиана Тилева
Чудесни упражнения!Има подобни пранаями в йога.Наистина намерението е от значение!Благодаря!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...