Назад до Хатори: Пирамидата на равновесието

Хатори: Пирамидата на равновесието

  1. Хатори: Пирамидата на равновесието
  2. За четирите елемента
  3. За съзнанието

За съзнанието

Вирджиния: Благодаря. А сега бихте ли изяснили съдържанието на думата "съзнание"? В нашите западни езици тази дума е твърде неясна!

Хаторите: Нека най-напред подходим към този проблем, използвайки херметичния израз "Каквото горе, такова и долу." Това просто означава, че всяко ниво на съзнанието ще резюмира или отрази нивата над и под него. Тук става дума за обхват или за измерение. Ако разгледате нервната система на човека, можете да видите, че тя притежава способността за самосъзнание. Хората, следователно, осъзнават не само своята среда, но при определени състояния на ума съзнават, че съзнават своята среда. Това е саморефлексия, самосъзнание. От физическа гледна точка това е възможно, защото мозъкът е организиран така, че неврологично може да се отнесе към самия себе си. Това е самосъзнанието. Когато човек е буден или осъзнава какво се случва около него, бихме казали, че той осъзнава, че е "в съзнание".

Ние обаче ще ти кажем, че като хора вие обикновено осъзнавате по-малко от един процент от сетивно възприемаемата реалност. Това е така, защото мозъкът филтрира по-голямата част от това, което възприемате, в съответствие с това, което очаквате да възприемете, както и поради факта, че петте сетива отразяват една твърде тясна честотна лента от светлината, звука и другите енергийни реалности. В рамките на тази тясна честотна лента съществува един богат свят, който може да се открие и изследва, разбира се. Той обаче представлява съвсем малък процент от това, което действително съществува тук. Ако седите на стола в стаята си, докато четете тази статия, вие ще осъзнавате какво става в стаята и ще осъзнавате, също така, какво става в ума ви, докато четете тези редове. Но вероятно няма да осъзнавате какво става на стотици мили от вас, защото вашата нервна система не се простира дотам. Петте сетива ви осигуряват данни от една твърде ограничена област в пространството.

Съществуват състояния на съзнанието обаче, в които можете да влезете и да ги изпитате, и тях йогите и древните са изследвали усърдно. В определени състояния на съзнанието е възможно, както вашата западна наука вече е започнала да установява, човек, който седи в дадена стая, да започне да осъзнава какво става на стотици мили от него. Това явление се нарича "дистанционно виждане" и вероятно се дължи на съществуването на фината нервна система. Физическата нервна система (мозък, гръбначен мозък и периферна нервна система) улавя твърде ограничена част от сетивната информация, докато фината нервна система не е така ограничена от физическата нервна система и по този начин е по-близо до квантовото поле на самото съзнание. Когато тази фина нервна система се развие в по-голяма степен, осъзнаването може да достигне до квантовото поле, където е възможно то да "изтегли" към себе си информация, която не е от непосредственото му обкръжение, т. е. от мястото, на "което вие физически се намирате. Впечатленията се получават в мозъка, както това става и с физическата нервна система, но източникът на тези впечатления не е сетивен, както повечето хора считат, когато става въпрос за подобни неща.

Колкото по-дълбоко в съзнанието навлизате, толкова по-слабо сте свързани с мястото, на което се намирате физически, толкова по-свързани сте с една по-обширна сфера на осъзнаване. Така че накрая, на най-дълбоките нива на съзнанието, вие осъзнавате всички неща. Това се нарича да бъдеш всезнаещ. Възможно е. Хората притежават потенциала за достигането до това състояние. Разбира се, тогава вие едва ли ще бъдете хора, според днешните човешки стандарти, но все още може да притежавате физическа форма. Дори във вашите ограничени исторически документи съществуват данни за същества, които са постигнали различни степени на всемогъщество или на осъзнаване на цялото Творение чрез навлизането в най-дълбокото, най-финото състояние на съзнанието. Ако обаче накрая не издигнете осъзнаването си над своите физически сетива, всезнанието е невъзможно. Въпрос на обхват, на кръгозор.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...